logo
 

YOGA    BOWEN TECHNIEK    EMMETT TECHNIEK    E.E.N.@THERAPIE

 
  
 
 
 

   
 

Cliëntervaringen Bowen Techniek


Man, 76 jaar,

Mijn hele leven lang ben ik sportief bezig geweest. Duizenden kilometers op mijn renfiets en mountainbike, deed aan hardlopen en wandelen. Kon a.h.w. de hele wereld aan. Maar de laatste 6 jaar liet mijn lichaam het na. Ik kreeg last van mijn rug,  heupen, schouder, kortom alles deed me pijn en ik heb verschillende zware operaties moeten ondergaan. Ook werd er door de cardioloog een pace-maker ingebracht. Ik had altijd maar pijn. Kon op het laatst zelfs bijna niet meer lopen. Zonder wandelstok was het onmogelijk, zelfs in huis liep ik hiermee. Voelde me een wrak en zag het af en toe niet meer zitten en had nergens meer energie voor. Een kennis vertelde me dat zijn dochter door behandeling met de Bowen en Emmett  therapie heel goede ervaringen had. Door dat verhaal heb ik contact gezocht met Petra Verstappen en een afspraak gemaakt en echt, al na de eerste behandeling wist ik niet wat me overkwam. Ik kreeg met de dag meer energie en had na de 1e behandeling al geen wandelstok meer nodig. En al na een paar behandelingen kon ik weer wat in de tuin werken. Ik heb geregeld nog wel wat pijn maar dat is heel draaglijk en heb weer volop energie. Ik zie het weer helemaal zitten en weet nog steeds niet wat me overkomt.

Vrouw, 52 jaar,

Een aanrijding met de auto zorgde ervoor dat ik een totale inzinking kreeg. Alle spanningen stress van de afgelopen jaren kwam er in een keer uit en mijn lichaam liet het afweten. Ik was totaal op, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik kon me voor heen nooit iets voorstellen bij een burn-out maar dit leek er verdacht veel op. Door mijn lieve zus (die erg positieve ervaringen had met de behandeling) kwam ik bij Petra terecht. Voorheen had ik nog nooit gehoord van de Bowen- en Emmett-techniek en ik kon me er niets bij voorstellen. Na een inleidend gesprek begon Petra met de behandeling. Ik moest gaan staan en Petra legde haar hand in mijn rug en duwde me met zachte druk zo van mijn plaats. Daarna plaatste ze haar vingers op bepaalde plekken en haar aanraking bracht bij mij veel teweeg. Innerlijk had ik het gevoel of ik in een kermisattractie zat en minstens twee maal over de kop ging. Daarna mocht ik plaats nemen op de behandeltafel. Petra behandelde mijn totale lichaam met zachte bewegingen en na iedere serie verdween ze voor een paar minuten. Hoe was het in godsnaam mogelijk dat haar zachte aanrakingen zoveel resultaat boekten. Ik voelde de energie door mijn lichaam stromen en gaandeweg de behandeling kwam mijn energie terug. Na de behandeling stond ik als een huis en voelde me een heel ander mens. In totaal ben ik 4 keer bij Petra geweest en iedere keer weer waren de resultaten uitzonderlijk goed.Voor mij blijft het een ‘wonder’ hoe Petra mij in korte tijd heeft geholpen. Van een werkelijk geestelijk en lichamelijk ‘wrak’ (en daar is niets aan overdreven) naar een goed in haar vel zittende vrouw vol energie en levenslust. Aan iedereen die iets mankeert kan ik alleen maar zeggen: “de behandeling die Petra geeft is zeer efficiënt en resultaat gericht”. Ik ben haar ontzettend dankbaar dat ze me in zo korte tijd zo goed heeft kunnen helpen. Ik heb me voorgenomen iedere 6 weken een consult te plannen bij Petra...Een auto breng je toch ook regelmatig naar de garage voor onderhoud, vanaf nu gun ik mezelf dat ook.

Jongen, 4 jaar,

Ongeveer een half jaar geleden mailde ik Petra met de volgende vraag: ”Ik heb een zoon van 4 die sommige dagen heel erg druk kan zijn. Hij is dan beweeglijker dan normaal en kan niet stilzitten. Zou de bowen-methode hem kunnen helpen?”
Aangezien Petra een positief advies gaf heb ik een afspraak gemaakt.
Bij de eerste afspraak kwam naast zijn gevoeligheid ook het slechte slapen naar voren. In zijn slaap moet hij vaak hard huilen en is dan ontroostbaar. Vooral als het een drukkere/andere dag is geweest dan normaal.
Bij de eerste behandeling had hij vooral veel moeite om stil te liggen, bij de volgende behandeling ging dit al veel beter. Elke keer zag ik dat mijn zoon prettiger begon te voelen. De huilbuien kwamen niet meer voor en hij kon beter omgaan met drukte.
Na drie behandelingen heb ik een kind dat beter in zijn vel zit. De nachtelijke huilbuien komen zelden voor. Druk en beweeglijk is hij met momenten nog steeds, maar hij heeft hier zelf geen last van. Ook nu tijdens de drukke dagen van de Sinterklaas heb ik een kind dat goed slaapt en kan genieten van alles wat er op hem af komt.
Kortom, de behandelingen hebben er toe bij gedragen dat mijn kind zich fijn voelt en prikkels van buitenaf beter kan reguleren.

Vrouw, 36 jaar,

Een half jaar geleden ben ik gestart met bowen behandelingen omdat ik een aantal klachten had, die ook na onderzoek door een neuroloog niet te plaatsen waren. Klachten zoals: pijnlijke gewrichten, nachtzweten, slecht slapen, ’s nachts pijnlijke benen, piekeren en vermoeidheid.
Na de eerste behandeling voelde ik me in de eerste instantie, opstandig en niet fitter. Dit gevoel nam af in de daarop volgende dagen. Daarom ging ik terug voor een tweede behandeling, hierna voelde  ik me veel prettiger. Ik had het gevoel krachtiger te kunnen omgaan met situaties, waar ik eerder onzeker over was. Het leek wel of ik weer met beide benen op de grond stond.
Ook na iedere behandeling werden mijn klachten minder. Ik had minder last van pijnlijke gewrichten en ook het nachtzweten/piekeren/slecht slapen namen af.
Ik had me al lang niet meer zo energiek en fit gevoeld. Nu maak ik nog af en toe een afspraak, zodat mijn klachten weg blijven.

Meisje, 6 jaar,

Mariëlle is samen met haar ouders op zoek naar hulp, verbetering en verlichting van haar astmatische klachten. Ze is enkele kilo’s afgevallen, weegt nu nog 18 kilo, terwijl voorheen haar gewicht rond de 21 schommelde. Haar moeder maakt zich grote zorgen vooral ook omdat Mariëlle niet tot nauwelijks eet, weinig drinkt. Haar piepende ademhaling en de haren die ’s ochtends in haar bed liggen laten de zorgen toenemen.
Toevallig, wat heet, komen we in contact met Bowen en we melden ons bij de praktijk van Petra Verstappen in Weert. Tijdens de behandeling had ik, de vader van Mariëlle nog zo iets van: “ Hmmm, er gebeurt niets en erger nog die therapeute doet nauwelijks iets, ze gaat zelfs af en toe weg uit de behandelkamer. Ja, zo kan ik mijn geld ook wel verdienen.”
Een week later gingen we weer voor de volgende afspraak en ik moet eerlijk toegeven, dat er bij Mariëlle veel verbeterd is:  Ze eet weer, er liggen geen losse haren meer in bed, ze is levendiger geworden, laat zichzelf horen en kan weer bewegen en spelen met andere kinderen. Ze rent en doet, zonder daarna benauwd of klachten te krijgen. Tijdens de daaropvolgende kindervakantieweek kan ze volledig deelnemen aan alle activiteiten zonder te hoesten en / of benauwd te worden.
Tuurlijk, gingen wij nog door met de behandeling bij Petra. Ik raadt het iedereen aan.

Vrouw, 32 jaar

Na het overlijden van mijn vader (2004) ben ik begonnen met het volgen van yogalessen bij Petra. Ik was op zoek naar rust of liever gezegd berusting en wilde graag weer controle krijgen over mijn eigen lichaam. Nu zoveel jaren later zie ik, dat onder andere de yoga, me door die moeilijke en donkere maanden geholpen heeft. Ondanks de ontspannende yogalessen, stapelde lichamelijke klachten zich op. Wat begon met een zenuwbeknelling onder in mijn rug (ischias), waarvoor ik eerst naar een fysiotherapeut en later elke maand naar een chiropractor ging, resulteerde uiteindelijk in een blokkade van mijn nekwervels. De afgelopen 7 jaar, kan ik wel zeggen, dat ik altijd last had van nek en schouders of het wel weer kreeg. Nadat doktoren het niet meer wisten en medicatie niet meer hielp, ben ik uiteindelijk een jaar geleden begonnen met bowen. In eerste instantie, heel eerlijk, erg sceptisch. Er was namelijk al heel wat jaren door verschillende geleerden van alles beloofd. Ondanks dat dacht ik, baat het niet, dan schaadt het niet! Verbaasd was ik dan ook, toen de behandeling aansloeg, vanaf het eerste moment op de behandeltafel. Klachten verdwenen, werden minder en volgenden elkaar niet meer zo op als ervoor. De blokkade in mijn nek was weg en is sindsdien weggebleven. Een wonder wil ik het eigenlijk niet noemen, maar inmiddels ben ik erg blij als ik voor een "onderhoudsbeurt", om de zes weken, bij Petra terecht kan. De aanvulling van bowen op mijn reguliere yogales, heeft me een ander en dieper inzicht gegeven en doet me geloven dat er meer is dan doktoren en medicatie alleen!

Vrouw, 64 jaar

Sinds augustus 2010 krijg ik een behandeling volgens de Bowen-methode. Mijn klachten zijn hielspoor aan mijn rechter voet en primair oedeem rond mijn linker enkel.
Voor de behandeling van mijn klachten ging ik elke week naar de fysiotherapie. De ene week werd het oedeem behandeld en de andere week het hielspoor. Voor het oedeem moest ik ook nog als extra ondersteuning steunkousen dragen. Dit vond ik niet erg prettig, vooral in de zomer vond ik het maar niks.
Via mijn dochter ben ik bij Petra terecht gekomen. Zij behandelt mijn klachten na een aanloop periode 1x  in de zes weken. Mijn hielspoor geeft veel minder pijnklachten, het oedeem is aanmerkelijk minder geworden en ik draag geen steunkousen meer.
Ik ben erg tevreden over deze behandeling, het kost veel minder tijd en wat het belangrijkste is, mijn klachten zijn goed onder controle.

Man, 59 jaar

Sinds 10 jaar heb ik last van gewrichtsklachten. Het begon in de knieën en breidde zich uit naar heupen, schouders en linkerhand en de frequentie nam toe. De reumatoloog stelde de diagnose Palindroom Reuma: acute ontstekingen rond diverse gewrichten die na een aantal dagen weer wegebben. Ik kreeg het advies om pijn- en ontstekingsremmers te gebruiken.
Ruim 3 jaar geleden ben ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard vanwege een burn-out met als klachten: uitputting, concentratieproblemen, oorsuizen en last van aanvallen van duizeligheid. Naar aanleiding van de duizeligheidsklachten is door een KNO-arts de Ziekte van Menière gediagnosticeerd. Via een collega hoorde ik over de Bowen Techniek en via internet kwam ik bij Petra Verstappen in Weert terecht.
Na 3 behandelingen was ik nog steeds vrij sceptisch. Het begon echter op te vallen dat ik steeds minder medicatie nodig had voor mijn acute reumaklachten. Voor de start met Bowenbehandelingen traden de klachten vaak twee maal per week op en had ik medicijnen nodig voor de pijn. Een aanval duurde meestal drie dagen. Nu had ik nog maar een maal in de 3 weken last en slechts incidenteel medicatie nodig.
Na nog enkele Bowenbehandelingen is de tijd tussen de aanvallen steeds groter geworden. Vaak dient zich dit nog maar 1 à 2 keer per maand aan en de ontsteking ebt meestal weg zonder medicatie. Ook heb ik geen last meer van duizeligheden.
Alhoewel mijn oorsuizen nog hetzelfde is en ik ook nog last heb van vermoeidheidsklachten ben ik zeer te spreken over mijn resultaten en hoop ik op termijn dat het zelfherstellend vermogen van deze techniek ook een positieve invloed op de andere klachten zal hebben. Ik spreek nu om de 8 weken af voor een Bowenbehandeling.

Man, 54 jaar

Ik ben een fervent hardloper. Het doet mij goed om mijn lichaam te trainen en tevens mijn hoofd leeg te maken. Door dit intensieve lopen werd ik echter geconfronteerd met knieklachten. Zelfs in een laag tempo had ik last van pijnscheuten.
Na een bezoek aan de huisarts heb ik een sportmedische keuring gehad. Er werden foto’s gemaakt maar de artsen konden niets vinden. Toen ik hoorde over de Bowen Techniek heb ik besloten dat uit te gaan proberen.
Tijdens de tweede Bowenbehandeling maakte mijn linkerbeen een ongecontroleerde draaiende beweging waardoor mijn vastzittende knie los kwam. Sindsdien is het voor mij weer mogelijk om mijn hardlooptrainingen voort te zetten. Ik heb geen last meer van mijn knieblessure en ik ben erg dankbaar voor het grote effect dat de Bowenbehandelingen hebben gehad.

Vrouw, 46 jaar

Ik ben een vrouw van 46 jaar en heb al 17 jaar pijn in mijn linker schouder. Vijf operaties heb ik gehad en diverse therapieën heb ik geprobeerd. Enige tijdelijke verlichting gaf dat wel maar toch had ik vaak pijn.
Toen hoorde ik van bowen. Sceptisch maar gebeld naar Petra. Baadt het niet, schaden wellicht ook niet. Inmiddels ben ik een trouwe bezoekster.
De eerste keer was ik nieuwsgierig. Hoe kan zo’n beetje kneden nou wat opleveren? Maar zowaar het was net of er een bloemkool uit mijn schouder groeide. Een hele aparte waarneming. Verder was het prettig en ontspannen. De tweede keer was ik benieuwd maar gebeurde er niets speciaals. Die avond had ik reanimatie les en dat merkte ik wel. De volgende dag kon ik niet werken, alles deed pijn vooral mijn rug en moe, ontzettend moe. Na een dag was het wel over. Je hebt rust nodig na een behandeling, leerde ik.
Daarna ging het elke keer beter, wel eens een pijntje hier of daar maar niet vervelend. Soms heb ik aparte waarnemingen tijdens de behandeling. In januari dit jaar heeft Petra mijn schouder intensief behandeld. Het was net of het mes van de chirurg, precies op m’n littekens, opnieuw sneed en vlijmscherp. Maar dit trok vrij snel weg.
De tijd tussen de behandelingen werd steeds langer en het gaat goed. Nu zit er 4 maanden tussen de behandelingen in.
Ook emotioneel ben ik sterker geworden. Ik ga minder snel over mijn grens heen, zeg ook al eens nee! Niet dat ik zo bewust bezig ben maar het gaat vanzelf.
Zelfs tijdens stressvolle perioden. Kortom het doet me goed. De pijn is niet weg maar acceptabel en ik kan m’n schouder stukken beter ontspannen. Bovendien neemt Petra de tijd voor me en heeft een luisterend oor zonder verder oordeel. Ik ben niet nummer zoveel op een dag. Voor mijn gevoel krijg ik een unieke op maat gemaakt behandeling.
Als nuchter sceptisch persoon ben ik toch heel wat rijker geworden door de bowen therapie. Gewoon proberen en kijken wat het oplevert. Voor mij heel veel.

Vrouw, 38 jaar

Ik ben een vrouw van 38 en heb bekkenklachten vanaf dat ik op mijn elfde van een kleine hoogte op mijn billen viel. Daarnaast is het ook een zwakke plek in onze familie. Toen ik begin 20 was verergerden de klachten en liep ik na een half uurtje stofzuigen of tuinwerk scheef van de pijn. Na enkele bezoekjes aan de fysiotherapeut ging het wat beter, met name omdat ik mijn grenzen beter had leren herkennen en er met lichamelijke activiteiten rekening mee hield. In 2005 raakte ik zwanger en verergerden de bekkenklachten. Aan de bevalling hield ik een totaal ruptuur over, waarna ik bij een bekkentherapeut ben geweest. Dit gaf wat verbetering , maar ik bleef klachten houden. Ongeveer een jaar geleden wees mijn moeder mij op bowen-therapie, waarop ik meteen een afspraak heb gemaakt met Petra. Ik merkte al snel verbetering, met name in de dagen voor de menstruatie. Voorheen verergerden de klachten dan flink, maar nu ben ik bijna pijnvrij. Ook ben ik begonnen met hardlopen, wat mij toen door de bekkentherapeut is afgeraden. Ik had altijd gedacht dat ik dit nooit zou kunnen doen, maar het gaat super en ik krijg eerder last van mijn voeten dan van mijn bekken ! Ik ga nu om de 6 weken naar Petra en ik merk wel dat als die 6 weken bijna voorbij zijn mijn bekken ook weer iets kwetsbaarder wordt. Tijdens een behandeling wordt ik ook altijd heel rustig in mijn hoofd en dat is ook een heel prettige ervaring.

Vrouw, 34 jaar

Enkele jaren geleden werd ik door een collega geattendeerd op het bestaan van de Bowen-techniek vanwege mijn hooikoortsklachten.
Ik heb toen drie behandelingen ondergaan en was voor dat seizoen van mijn klachten af. Ik het toen een paar jaar elk seizoen drie behandelingen gehad en had geen last van mijn hooikoorts. Mooie bijkomstigheid was dat mijn lage rugklachten ook aanzienlijk minder werden en ik de winters door kwam zonder continu verkouden te zijn.  Daarnaast had ik sinds jaren ineens geen keelontsteking meer. Iets wat eerder toch wel elk winterseizoen voorkwam.
Door allerlei omstandigheden en omdat het goed met mij ging heb ik een paar jaar geen behandelingen gehad tot vorig jaar. In een half jaar tijd had ik vijf keer keelontsteking en kreeg weer last van hooikoorts. In september
2009 ben ik weer begonnen met Bowen-behandelingen. In eerste instantie drie maal met een week tussenpoze en nu een keer per twee maanden; een soort onderhoudsbeurt.
Afgelopen winter ben ik zonder noemenswaardige verkoudheid doorgekomen en ook de keelontsteking bleef achterwege. Mijn hooikoortsklachten zijn dit seizoen ook minimaal. Kortom: blij dat ik weer gestart ben met de Bowen!

 

 


 

 
Bowen techniekBowen techniek
Bowen techniekBowen techniek
Bowen techniekBowen techniek